Letecky do Zadaru

Do Chorvatska v březnu? Divili se všichni a nechápali, co tam zas budeme jako dělat. Klasika, na kterou už jsem si dávno zvykla. Levných letenek kolem 500,- za zpáteční lety je letos poskromnu a o to větší radost jsem měla, když jsem našla u RyanAir první lety v sezóně z Prahy do Chorvatska. A kupodivu letělo skoro plné letadlo :)

Odlétali jsme v poledne v neděli. Let byl krátký a hezky utekl. Z letiště do Zadaru jezdí z letiště autobus. My jsme si zavolali Uber. Nebo Bolt. Teď nevím :D

Tipy na ubytování přidávat nebudu, vybírám na bookingu většinou z nejlevnějších. Čtu recenze, důležité pro mě je, aby ubytko bylo čisté a nemusí být moderní, protože nám slouží pouze k přespání a více času zde netrávíme.

V Zadaru jsme strávili pouze jednu noc a město se mi moc líbilo. Bydleli jsme v historickém centru (za 300,- os./noc :)) nedaleko mořských varhan, které jsou typické pro Zadar.

Pozdrav slunci - prý nejhezčí západy slunce z tohoto místa

Mořské varhany

V pondělí ráno jsme zašli na snídani do Coffee&Cake. Výběr čistě náhodný, šli jsme do autopůjčovny Popcar pro auto a řekli si, že se cestou někde najíme. V ulici se nacházela ještě jedna taková kavárna vhodná na snídani.
Auto jsme měli zamluvené určitě měsíc dopředu, pobočku mají i na letišti takže tam jsme nakonec auto i vraceli. Vše bez problémů, dalo se s nimi domluvit. Auto máme a vyrážíme do NP Krka.

Vybrali jsme si vstup, který začíná v místě Lozovac. Je zde neplacené parkoviště, vstupné mimo sezónu vyšlo na necelých 7eur/os. (v letní sezóně to je 40eur!!!) a každou půl hodinu jezdí autobus, který vás doveze na začátek prohlídkové trasy. A opravdu moc se nám tu líbilo! Značené trasy, fotogenické chodníčky, průzračná voda a nádherné vodopády. Strávili jsme tu dvě hodiny a pořád jsme jen fotili a užívali si, že tu je s námi jen pár turistů. Tohle bylo celkově všude super, že jsme na mnoha místech byli jen my a nikdo nikde. Navíc nebylo extra horko a bylo moc příjemně, kromě jednoho dnu, který jsme strávili na Makarské. Tam foukal hodně silný vítr.




Odtuď jsme přejížděli na Makarskou. Určitě pokud si budete půjčovat auto (nebo prostě pojedete autem), vybírejte ubytování s parkováním - všude jsou placené zóny.

Makarská


V úterý jsme vyrazili na skywalk Biokovo. Už předem jsme věděli, že tohle místo otevírá až za pár dní, od 1.4. a nyní je uzavřené. Nevadí, stejně tu byl šílený a hlavně studený vítr, nedalo se tu zůstávat moc dlouho a tak jsme vyrazili zpět dolů k moři.


V mapě jsem si našla vyhlídku na Nugal beach. A byl to velmi zdařilý výběr, moc hezké vyhlídky dostupné od hlavní silnice.



Ve středu jsme přejížděli blíž k Zadaru a navštívili jsme vnitrozemí aneb alespoň trochu po stopách Vinnetoua.


Tahle vyhlídka byla mnohem hezčí a nemohli jsme se toho místa nabažit.


Další cesta vedla na Kudin most. Což bylo opět krásné místo, ke kterému vedla strmější kamenitá cesta. Sice když už konečně sejdete dolů, tak si říkáte, že už se vám nechce nahoru, ale pro mě bylo mnohem jednoduší vyjít po té cestě nahoru než dolů, kdy se bojím, že mi ujede noha po kamínku a rozbiju si pusu. Takže to chce aspoň pevnou obuv a já téměř všude chodím v Converskách a dá se to.


Pak jsme přejeli k vodopádu Veliki buk. Nevíme zda se to může, ale neodolali jsme a i přes to jak voda byla studená, tak jsme se zde smočili. Do vody nás to lákalo všude, ale na mě je to prostě moc studené :)



Poslední noc jsme strávili v městečku Sukošan. Dojeli jsme jen tak tak, abysme stihli západ slunce na pláži, kde bylo moc hezky.

Ve čtvrtek dopoledne jsme vyběhli na vyhlídku nad městem a vyrazili do Zadaru, kde jsme si dali oběd a jeli jsme na letiště. Letiště je malinké, jen pár gatů, venkovní terasa a občerstvení.

Z Chorvatska jsme odjeli opravdu moc nadšení a být tam o den déle tak jsme pravděpodobně navštívili ještě Plitvická jezera nebo zipline v NP Krka, na který jsem asi dva měsíce sbírala odvahu.



Komentáře